23. kesäkuuta 2017

DIY: Mäntyinen ruokapöytä

Mulla on tässä intin ja töiden välissä vähän reilu viikon loma, jonka aikana oon yrittänyt saada tehtyä eri projekteja. Keväällä kävin iskän kanssa ostamassa K-raudasta mäntylankkua, josta mun oli tarkoitus tehdä ruokapöytä. Yhdessä sahattiin sopivat palat ja armeijan kiireissä projekti jäi jäähylle. Nyt kotiutuessa jatkoin projektia.
_MG_6062-3 _MG_6159-2
Meillä oli aiemmin keittiössä tumma pöytä, jossa oli valkoiset jalat ja niihin tummat ruokailutuolit. Nää oli ostettu aikanaan yhteen muuttaessa ja ne toimi kelvollisesti opiskelijoiden ensiasunnossa. Nyt pari vuotta myöhemmin tilanne on eri ja halusin meille oikeasti oman tyyliset ruokailukalusteet. Ikea sai jäädä unholaan, sillä halusin haastaa itseäni. Tuoleista tuun myöhemmin puhumaan lisää, mutta saatiin käytettynä neljä valkoista pinnatuolia huippuhalvalla! Niihin aloin väsäämään maalaisromanttista pöytää, mistä tuli ihanempi kuin olisin voinut kuvitella!

Koska ohje on helppo ja tää on vaan yks versio niistä, mitä netissä pyörii, ajattelin jakaa oman version teille. Neuvoja sain isältä ja Kärkkäisen remonttipuolen myyjältä.
_MG_6060-2
1 Pohdi, minkä kokoiselle pöydälle on tarvetta. Meillä oli aiemmin 120cm pitkä pöytä, mikä oli mielestäni hieman liian pieni. Niinpä päädyin neljän tuolin pöytään, minkä pituus olisi 140cm. Oikean kokoisten mäntylankkujen jälkeen pöydän leveydeksi muodostui noin 80cm ja pituudeksi 140cm. K-raudasta kannattaa tarkistaa myymäläkohtaisesti tarjontaa. Itse ostin siis tätä pöydän kanteen, tätä tukipuuksi ja tätä jalkoihin.

2 Sahaa oikean kokoisen palaset. 48x198mm:stä lankkua sahattiin neljä kappaletta 140cm:n pituista pätkää. 48x48mm:n tukipalasia sahattiin kaksi 72cm:n pituista pätkää ja 90x90mm:n jalkoja neljä 66cm:n pituista pätkää.
_MG_6051-2 _MG_6054-2
3 Hio palaset hyvin ettei niistä irtoa tikkuja ja sen jälkeen itse vahasin värillisellä vahalla kaikki palaset kertaalleen. Vahan täytyi antaa kuivua vähintään 12 tuntia, joten seuraavana päivänä vahasin uudelleen, mutta kirkkaalla vahalla, jotta pöydän sävy ei menisi liian tummaksi. Vahaa voi laittaa vielä kolmannen tai jopa neljännen kerroksen, mutta itselleni riitti tuo kaksi. Vaha teki projektista tosi helpon, sillä vahan voi levittää puuhun vaan vanhalla t-paidan palasella! Jälki on upea eikä tarvinnut stressata mistään pensselin jäljistä.

4 Kun palaset on kuivia, yhdistin kannen lankut tukipuilla yhteen. Tämän jälkeen kannoin pöydän kannen ja jalat sisälle, jossa yhdistin jalat kulmaraudoilla kanteen kiinni.

5 Tässä vaiheessa naurettiin Villen kanssa, sillä uusien tuolien myötä alkuun suunnitellut mitat olivat liian korkeita. Alkuperäisistä jaloista päätettiin sitten sahata 6cm pois ja hioa jalkojen pohjat uudelleen. Sitten vaan pehmusteet paikalle ja pöytä oikein päin! Meiän pöydän lopulliseksi korkeudeksi siis tuli 71cm, mikä on vähemmän kuin aiemman pöydän korkeus. Tämä johtui täysin uusista pinnatuoleista, jotka olivat matalammat kuin aiemmat tuolit. Tämän takia kannattaa olla tarkka jos hankkii uudet tuolit.
_MG_6163-2 _MG_6161-2 _MG_6165-2
Tätä pöytää rakastan, koska se on oikeasti tehty rakkaudella ja vaivalla. Mun tukena oli koko ajan isä ja Ville, joten missään vaiheessa ei iskenyt epätoivo. Tismalleen samalaista pöytää ei mistään löydy ja se on mitoiltaan suunniteltu just meidän käyttöön. Hintakaan ei ole mielestäni paha mäntyiseen pöytään.

Puutavara maksoi yhteensä noin 35 euroa, mistä ei jäänyt pahemmin jämäpaloja. Värillinen vaha maksoi 11,90€ ja väritön vaha 21,90€. Vahaa jäi huomattavasti ylimääräistä varastoon, joten jonkinlaista uutta puuprojektia tässä pitää alkaa suunnittelemaan ettei turhaksi varastoon jää. Työkalut meillä oli isältä ennestään sekä ruuvit ja kulmaraudat saatiin alle kympillä. Yhteishinta siis oli noin 75 euroa :-)

8 kommenttia:

 1. Voi tuo pöytä on niin ihana! *.*

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Oon itse ihastunut tähän niin paljon, että tulee keittiöön mennessä aina hymy huulille :-)

   Poista
 2. Vau! Tosi hieno! Tuo osmocolor on kyl hyvä sutaisin sillä juuri rottinkituolin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulle Kärkkäisen myyjä osas suositella osmocoloria ja todellakin toivon, että vielä vastaan tulis projekti, mihin sitä käyttää :-)

   Poista
 3. Todella upea pöytä! Itse tehtyjä huonekaluja yms. yleensä arvostaa enemmän kuin kaupastaostettuja. Omaa kädentyötään arvostaa enemmän kun saa tehdä homman alusta asti kuin sillon kun seuraa pientä ohjevihkosta

  http://paula-beautyqueen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinäpä sen sanoit :-) arvostus nousee kun omaa aikaa käyttää, että saa haluamansa

   Poista
 4. IHANA!! *sydänsilmäemoji* siis niin kaunis! Ooo mikä ruokapöytäkateus tässä iskikään :D

  www.hennam.fi

  VastaaPoista